Οστεοαρθρίτιδα στις γυναίκες: Κίνδυνοι και στρατηγικές διαχείρισης

Τι είναι η Οστεοαρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και είναι η κύρια αιτία αναπηρίας μεταξύ των ηλικιωμένων. Αυτή η εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων εμφανίζεται όταν ο χόνδρος που προστατεύει τα οστά στις αρθρώσεις φθείρεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να προκαλέσει το τρίψιμο των οστών μεταξύ τους, οδηγώντας σε πόνο, δυσκαμψία και απώλεια κινητικότητας.

Γυναίκες και Οστεοαρθρίτιδα

Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση. Σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες, οι γυναίκες ηλικίας 50 με 60, έχουν 350% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα στα χέρια από τους άντρες της ίδιας ηλικίας. Επίσης, οι γυναίκες έχουν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν οστεοαρθρίτιδα γόνατος, από τους άντρες.

Παράγοντες εμφάνισης Οστεοαρθρίτιδας στις γυναίκες

Ένας από τους κύριους παράγοντες εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας στις γυναίκες είναι η ηλικία. Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, οι αρθρώσεις τους είναι πιο πιθανό να φθείρονται λόγω της μακροχρόνιας χρήσης.

Επιπλέον, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα στους γοφούς, τα γόνατα και τα χέρια από τους άνδρες. Οι γυναίκες τείνουν επίσης να έχουν μικρότερες αρθρώσεις από τους άνδρες, γεγονός που μπορεί να τις κάνει πιο επιρρεπείς στη φθορά.

Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να ασκήσει επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας. Ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας στις γυναίκες αυξάνεται σημαντικά μετά την εμμηνόπαυση όπου τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν και αυτό συμβάλει σε αλλαγές στο σώμα που επιταχύνουν τη διαδικασία της οστεοαρθρίτιδας.

Ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας στις γυναίκες αυξάνεται σημαντικά μετά την εμμηνόπαυση όπου τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν και αυτό συμβάλει σε αλλαγές στο σώμα που επιταχύνουν τη διαδικασία της οστεοαρθρίτιδας.

Διαχείριση Οστεοαρθρίτιδας

Η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πίεσης στις αρθρώσεις και στη βελτίωση της συνολικής υγείας.

Η συμμετοχή σε τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθάει στη διατήρηση της κινητικότητας και της δύναμης των αρθρώσεων.

Η φυσικοθεραπεία είναι μια άλλη αποτελεσματική στρατηγική για τη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας στις γυναίκες όπου περιλαμβάνει ασκήσεις που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των μυών γύρω από τις προσβεβλημένες αρθρώσεις και στη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και στη βελτίωση της συνολικής λειτουργίας των αρθρώσεων.

Μια άλλη αποτελεσματική στρατηγική για τη διαχείριση της οστεοαρθρίτιδας στις γυναίκες είναι η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν υαλουρονικό οξύ το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγείας των αρθρώσεων και στη μείωση της φλεγμονής.

Το Syalox® 300 Plus βοηθάει στην αντιμετώπιση του πόνου στις αρθρώσεις, όπως στο γόνατο, στους ώμους, στο ισχίο, στα χέρια και στα δάχτυλα. Εκτός από τον πόνο το Syalox® 300 Plus βοηθάει στην αντιμετώπιση και άλλων συμπτωμάτων της αρθρίτιδας, όπως τη φλεγμονή και το πρήξιμο των αρθρώσεων και συμβάλλει έτσι στη βελτίωση της κινητικότητας του ατόμου.