Πως μπορούμε να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας από το κρυολόγημα και τι γρίπη;

Η διατροφή  μας θωρακίζει

Η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να μας εξασφαλίσει ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Σε αυτήν, έχουν κεντρική θέση οι αντιοξειδωτικές τροφές, οι οποίες γενικώς ενισχύουν τον οργανισμό και καταπολεμούν τις ιώσεις. Τέτοιες τροφές είναι:
Τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σολομός, σκουμπρί, πέστροφα κ.λπ.) και οι ξηροί καρποί (φιστίκια, σουσάμι, λιναρόσπορος κ.λπ.) περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα, που βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού, αλλά και στην καλή διάθεση. Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν παράλληλα και βιταμίνη D, η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την καλή μας υγεία.
• Οι ωμές κόκκινες και πράσινες πιπεριές, τα ακτινίδια, το μπρόκολο, οι φράουλες, το λεμόνι και τα πορτοκάλια περιέχουν βιταμίνη C, η οποία αποτελεί έναν από τους καλύτερους συμμάχους του οργανισμού κατά των ιώσεων.
• Το αυγό, το ψάρι και το συκώτι περιέχουν βιταμίνη Α, ενώ τα καρότα, η γλυκοπατάτα, η ντομάτα και το σπανάκι περιέχουν β-καροτένιο, την πρόδρομη μορφή της βιταμίνης Α, η οποία συμβάλλει επίσης στην άμυνα του οργανισμού. 
• Το ελαιόλαδο και τα σκουρόχρωμα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν πηγές της βιταμίνης Ε, η οποία φροντίζει για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
• Τα μαλάκια, τα σιτηρά, το κρέας, το ρύζι, οι ηλιόσποροι κ.λπ. περιέχουν σελήνιο, ενώ τα οστρακοειδή, το μοσχάρι, το αρνί, το συκώτι, οι κολοκυθόσποροι, τα καρύδια και τα όσπρια περιέχουν ψευδάργυρο. Σελήνιο και ψευδάργυρος αποτελούν δύο ιχνοστοιχεία που ενισχύουν τις άμυνες του οργανισμού.
Το ανοσοποιητικό ενισχύουν ακόμα: το μέλι (με τις αντι-βακτηριακές του ιδιότητες), το σκόρδο, καθώς και τα προβιοτικά (γενικώς γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, τα οποία εφοδιάζουν τον οργανισμό με ευεργετικά βακτηρίδια που καταπολεμούν τους διάφορους ιούς).

Και τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά στη δράση των τροφών που βοηθούν τον οργανισμό να θωρακιστεί κατά της γρίπης και των κρυολογημάτων. Οι βιταμίνες Α, C, καθώς και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και D, στηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Ειδικότερα, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C αποτελεί μια εναλλακτική λύση όταν δεν προσλαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη C μέσω της διατροφής, ενώ και τα συμπληρώματα που περιέχουν ψευδάργυρο θεωρούνται ότι συμβάλλουν στην καταπολέμηση του κρυολογήματος και της γρίπης. Τέλος, η λήψη πολυβιταμινούχων σκευασμάτων ενδείκνυνται κυρίως για εκείνους που δεν τρέφονται ισορροπημένα και, άρα, είναι πιο επιρρεπείς σε κρυολογήματα και γρίπη.

Πρόληψη

Καθώς οι ιοί που προκαλούν κρυολογήματα και γρίπη μεταδίδονται από την επαφή με τα χέρια και από σταγονίδια που απελευθερώνονται στον αέρα από τον βήχα και το φτάρνισμα, το πλύσιμο των χεριών με ζεστό νερό και σαπούνι είναι σημαντικό προληπτικό μέτρο, όπως και το να αποφεύγουμε να αγγίζουμε τα μάτια ή τη μύτη μας με τα χέρια.
Φροντίζουμε, επίσης, να εντάξουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας (π.χ. 30 λεπτά γρήγορο περπάτημα ή ποδήλατο, γιόγκα κ.λπ.), καθώς ο ρόλος της είναι σημαντικός στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αλλά και στη συνολική μας υγεία. Στο πλαίσιο της πρόληψης, προσπαθούμε επίσης να κοιμόμαστε καλά. Η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου έχουν άμεση επιρροή στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Προκειμένου, δε, να διαφυλάξουμε τον οργανισμό μας την περίοδο έξαρσης της γρίπης, συνιστάται η αποφυγή της πολλής ζάχαρης, του αλκοόλ, αλλά και του έντονου στρες, το οποίο συνήθως ρίχνει τις άμυνές μας. Κρίσιμης σημασίας αποδεικνύεται, επίσης, και η καλή ενυδάτωση, με την κατανάλωση όσο το δυνατόν περισσότερων υγρών – νερού και χυμών.
Τέλος, ορισμένες ομάδες πληθυσμού είναι καλό να κάνουν κάθε χρόνο το εμβόλιο της γρίπης, καθώς είναι πιο ευπαθείς και κινδυνεύουν περισσότερο να παρουσιάσουν επιπλοκές, όπως πνευμονία.
Συνήθως η καλύτερη εποχή για τον εμβολιασμό είναι ο Οκτώβριος ή ο Νοέμβριος, αφού συμβουλευτούμε τον γιατρό μας. Οι ομάδες στις οποίες συνιστάται εμβολιασμός είναι παιδιά ή ενήλικες με χρόνια καρδιακά ή πνευμονικά προβλήματα, άτομα που διαμένουν σε ιδρύματα ή σε άλλους χώρους όπου προσφέρεται μακροχρόνια περίθαλψη, παιδιά ή ανήλικοι με διαβήτη, νεφρικές ασθένειες, αναιμία ή προβλήματα του ανοσολογικού συστήματος, έγκυες γυναίκες με ασθένειες υψηλού κινδύνου, αλλά και άτομα άνω των 50 ετών. Και, φυσικά, εξαιρετικά σημαντικός είναι και ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας.